De darmflora van kromsnavels

Net zoals veel andere diersoorten, hebben kromsnavels (papegaaien en parkieten) een darm waarin zich bacteriën bevinden (darmflora). Hoewel er natuurlijk ziekteverwekkende bacteriën bestaan, is de aanwezigheid van een normale darmflora juist bevorderlijk voor de gezondheid van de vogel. Zo heeft een gezonde darmflora een positief effect op de vertering en het functioneren van de darm, het immuunsysteem en het onderdrukken van overgroei door ziekteverwekkende micro-organismes (bacteriën, gisten, etc.).

Door middel van een speciale microscopische kleuring, de zogenaamde gram-kleuring, kunnen bacteriën in 2 groepen worden verdeeld: Gram-positieve en gram-negatieve bacteriën. De termen “positief” en “negatief” slaan in dit geval niet op ziekteverwekkende eigenschappen, maar op het feit of ze een bepaalde kleur krijgen met deze techniek (paars of roze-rood)

Een andere verdeling tussen bacteriën kan gemaakt worden aan de hand van de eigenschap om te kunnen groeien in een omgeving met zuurstof (aeroob) of zonder zuurstof (anaeroob).

Uit onderzoek is gebleken dat de darmflora kan verschillen tussen verschillende vogelsoorten, maar ook tussen wilde vogels en vogels in gevangenschap. Bij gezonde papegaai-achtigen bestaat de darmflora over het algemeen voornamelijk uit gram-positieve bacteriën, met hooguit een gering percentage gram-negatieve of anaerobe bacteriën. Bij gezonde kromsnavels in gevangenschap worden vaak bacteriën gevonden die niet voorkomen bij hun wilde soortgenoten; Deze bacteriën  zijn hoewel ze dus eigenlijk geen natuurlijke bewoners van de papegaaiendarm zijn, heel vaak totaal onschuldig.


 

De gezonde darmflora kan door verschillende oorzaken verstoord raken. Bijvoorbeeld door een infectie met een ziekteverwekkende bacterie. Vaker echter treden er verstoringen van de darmflora op ten gevolge van een slechte voeding, leverproblemen, een vertraagde passagesnelheid, een slecht-functionerend immuunsysteem of een kuur antibiotica.


 

In het geval van een echte infectie door een ziekteverwekker, is vaak een behandeling met antibiotica nodig. Het mooiste is om door middel van o.a. de gram-kleuring en/of een kweek, zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen welke bacterie de problemen veroorzaakt; Vervolgens kan er gericht gekozen worden voor een antibioticum dat goed werkzaam is tegen deze bacterie, maar zo min mogelijk schade aan de gezonde darm-bacteriën veroorzaakt.


 

In het geval van een verstoring van de darmflora door andere oorzaken, werken antibiotica vaak niet, niet blijvend of maken ze de verstoring ernstiger. In dat geval moet voornamelijk geprobeerd worden om het natuurlijke evenwicht weer terug te laten keren door de voeding en gezondheid van de vogel te optimaliseren. Er is veel discussie over het feit of probiotica ook bij kromsnavels via een sneller herstel van de darmflora echt bijdragen aan een sneller herstel van de gezondheid. Het feit dat er van nature verschillen in de darmflora bestaan tussen en binnen verschillende vogelsoorten, maakt het m.i. onwaarschijnlijk dat de commercieel verkrijgbare probiotica ideaal zijn voor elke papegaai.

Gram-positieve (paarse) en gram-negatieve (roze-rode)  bacteriën

Sporevormende anaerobe bacterie ("tennisracket"  RO)

© 2017 by Rob van Zon.