Ontlastingsonderzoek bij vogels

 

Onderzoek van de ontlasting is belangrijk om de gezondheidstoestand van een vogel te beoordelen. Met het blote oog kan ten eerste gekeken worden naar de ontlasting (faeces) zelf: Kleur, dikte, aanwezigheid van onverteerde zaden/voedseldelen, bloed, etc. Daarnaast kan de kleur en hoeveelheid van de urinezuurkristallen (uraten) en de waterige urine gekeken worden. De uraten horen bijvoorbeeld geheel wit te zijn, verkleuringen kunnen aanwijzingen zijn van leverproblemen, metaalvergiftiging, nierschade etc.

Verder is het belangrijk om de ontlasting microscopisch goed te onderzoeken. Hierbij wordt gekeken naar megabacteriën (Macrorhabdus ornithogaster), Candida-gisten, wormen, coccidien, flagellaten en bacteriële infecties/overgroei (voor dit laatste kan bij Vogelkliniek Avidensia een speciale gramkleuring worden uitgevoerd)

Een deel van de onderzoeken kan worden verricht op opgestuurde ontlasting. Het onderzoek op flagellaten kan het beste op zo vers mogelijke ontlasting worden gedaan (dus niet per post opgestuurd). Ook de darmflora en het aantal gisten kunnen veranderen als de ontlasting te lang onder weg is. Wij raden daarom aan om indien mogelijk de eerste keer verse ontlasting te brengen of dit tijdens een consult te laten controleren. Periodieke controles kunnen vaak prima op opgestuurde ontlasting worden uitgevoerd.

Gram-positieve (paarse) en gram-negatieve (roze-rode)  bacteriën

Sporevormende anaerobe bacterie ("tennisracket"  RO)

Macrorhabdus ornithogaster ("Megabacterie")

Worm-eieren (Capillaria)

Actief groeiende gist (candida)

© 2017 by Rob van Zon.