Roerdomp (Botaurus stellaris) na chirurgie bij Dierenkliniek IJburglaan (R.T. van Zon)

Roerdomp: Open fractuur tarsometatarsus na aanrijding

Op 20 april 2017 werd een aangereden roerdomp (Botaurus stellaris) binnengebracht bij Dierenkliniek IJburglaan.   

De beschermde vogel had zeer ernstige verwondingen aan de rechterpoot. Bij het onderzoek bleek er sprake te zijn van een vrijwel complete verbrijzeling van de tarsometatarsus ("middenvoet"). En helaas, zoals gebruikelijk is bij fracturen van dit deel van de poot, hadden de botsplinters op meerdere plekken de huid geperforeerd.

Vanwege de enorme instabiliteit van het bot en het grote risico op zenuwschade, schade aan de bloedvaten en infectie, is de roerdomp direct geopereerd. In verband met de aard van het trauma viel voor mij een uitwendig spalkverband af als solo-therapie. Voor een biological healing plate van voldoend lengte zijn de cortices van een dergelijke vogel te dun en bovendien bestaat de kans dat de huid op dit deel van de poot niet te sluiten is over de toch wel volumineuze plaat. Onder algehele anesthesie werd daarom een type 2 externe fixatie aangebracht. Vanwege het zeer korte proximale fragment, konden hier niet de eigenlijk gewenste 3 boordraden worden geplaatst. Ook het distale fragment was behoorlijk kort, leidend tot het vrij dicht bij elkaar moeten plaatsen van de 3 boordraden. Omdat op deze wijze wel een goede positionering wordt bereikt, maar geen 100% stabiliteit bij een vogel van dit gewicht, heb ik er voor gekozen om de poot aanvullend te stabiliseren met een extern spalkverband. Wanneer er bij controle röntgenfoto's voldoende callus zichtbaar is, zal eerst de externe spalk worden verwijderd. Na volledige benige vergroeiing van alle losse fragmenten zal de externe fixatie worden verwijderd. Vanwege het feit dat het meerdere open fracturen betrof, zal de medicamenteuze nabehandeling bestaan uit adequate pijnstilling en antibiotica.

Tenzij er complicaties optreden, is de verwachting dat deze prachtige vogel over ongeveer 4-6 weken weer vrij gelaten kan worden en hopelijk met een partner een van de slechts ongeveer 300 Nederlandse broedparen zal gaan vormen.

© 2017 by Rob van Zon.