Veren: Afwijkende kleur

De kleur van veren komt tot stand door o.a. melanine-pigmenten (zwart, grijs en bruin), carotenoide pigmenten (rood, oranje en geel) en de structuur van de veren (wit en blauw). Volwassen vogels horen meestal niet meer van kleur te veranderen; Gebeurt dit toch, dan is dat vaak het gevolg van een verkeerde voeding of ziektes. Gelukkig is niet elke vogel met anders gekleurde veren ziek, er bestaan bij veel soorten kleurmutaties, waarbij de kleuren afwijken van de oorspronkelijke kleuren.

​​Verkeerde voeding

Een niet optimale voeding kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid pigmenten en de structuur van veren verandert. Door een verkeerde voeding kunnen de veren dof worden, kunnen o.a. bij grijze roodstaarten en edelpapegaaien verkeerd gekleurde veren verschijnen en kunnen bijvoorbeeld groene veren geel worden en blauwe veren wit.

 

Inwendige ziektes

Bepaalde ziektes van de lever, schildklier en tumoren kunnen leiden tot een afwijkende kleur en structuur van de veren.

Vertraagde rui

Wanneer vogels te lang niet in de rui gaan, kan dit door slijtage van de te oude veren leiden tot een verkleuring van de veren. Problemen met de rui kunnen o.a. ontstaan door een verkeerde voeding, verstoord dag-en-nachtritme, overmatig leggen, inwendige ziektes en hormonale verstoringen.

Virus-infectie

Bepaalde virus-infecties kunnen ook zorgen voor afwijkend gekleurde veren. Het meest beruchte voorbeeld is de infectie met het Circovirus (PBFD).

Vergiftigingen en medicijnen

Bepaalde intoxicaties (zware metalen) en medicijnen(bijvoorbeeld fenbendazol) kunnen zorgen voor een afwijkende kleur van de veren.

Trauma of ontstekingen van veerfollikels

Wanneer er slechts enkele veertjes een afwijkende kleur hebben, is dit vaak het gevolg van beschadigingen of ontstekingen van enkele veerfollikels. Soms komt dit door veerbeschadigend gedrag of infecties op lokaal niveau.

Enkel rood veertje op de poot van een grijze roodstaartpapegaai

© 2017 by Rob van Zon.